Samenvatting week 3, hoogtepunt Madura
Door: Esthervm
Blijf op de hoogte en volg Esther
29 Maart 2010 | Indonesië, Surabaya
Hopelijk gaat alles goed met jullie? Met mij gaat het prima. De weken vliegen voorbij. 's Morgens stage en 's middags doen waar je zin in hebt en aan het projectwerken.
20 maart uitslapen en lekker vrij
Rond half 2 was ik wakker, lekker ontbeten en op het gemakje een boekje gelezen. ’s Middags boodschappen gedaan en ’s avonds in het restaurant gegeten van het hotel zelf. Daarna met de vrouwen een heerlijke huil film gekeken. Notebook is een mooie film, met een goed verhaal.
21 maart bruiloft zoon Dr Nuniek
’s Morgens werden wij om 9 uur opgehaald om naar de bruiloft van de zoon van Dr Nuniek. Ik had mijn mooie batik aan. Ik wist niet wat ik zag op de bruiloft, super mooie kleuren, heel veel bloemen en heel veel eten. Iedereen was super mooi aangekleed en de haren zaten mooi in de plooi. De bruid en bruidegom kwamen eerst langs gelopen en daarna kon iedereen gaan feliciteren en daarna was het eten. Tijdens het eten werd er nog een Javaanse dans opgevoerd met 3 draken. Super gaaf om te zien.
22 maart stage
Ik moest heel de dag meelopen op de poli, we kregen eerst ons uniform, super mooie blouse. Op de poli heb ik drie patiënten geholpen en voor de rest me verveelt. Om 1 uur werden we opgehaald, thuis eten en ik was zo moe dus even een schoonheidsslaapje. Ik had het even helemaal gehad. Er komt zoveel op je af, je ziet hele arme mensen die totaal niks hebben dan zijn wij ontzettend verwent.
23 maart eerste schooldag
Om 7 uur werden we opgehaald om direct daarna de directeur te ontmoeten, was een gezellig gesprek en natuurlijk moesten we weer op de foto. We werden opgehaald door twee studenten om naar het lokaal te gaan waar we les hebben. Ze hadden fysiologie over het hart, helaas werd er niks in het Engels verteld.
24 maart stagedag
Op de poli wat patiënten behandelt met ultrasound en Tens. Het blijft vreemd voor me, omdat ik weet dat de werking ervan niet zeer effectief is. Mensen met lage rugklachten laten wij meestal ook oefeningen doen en natuurlijk mobiliseren. Ik vind het wel saai alleen maar elektronapparatuur en voor de rest niks doen. Ik ben blij dat ik volgende week op Neurologie zit. Daar ga ik mensen zien met hersenbloedingen.
25 maart stagedag
Laatste dag poli ik ben ontzettend blij. Ik ben dat passief behandelen wel beu.’s Middags zijn we naar de grootste Mall van Zuidoost Azië gegaan. Echt super groot, wel duizende winkels, vier vleugels. We waren er een hele middag en we hadden maar 1 vleugel gezien. Daar nog een super lekker ijsje gegeten. ’s Avonds kwam Arlia met onze schoenen, ik heb drie paar balletjes gekocht die zijn super makkelijk voor op je stage. Daarna hebben we Ezelen gespeeld en ik verloor natuurlijk weer. Ik moest als opdracht voor iedereen drinken inschenken. Daarna begonnen met durf en waarheid, maar ik kwam gelukkig niet aan de beurt. Één van de jongens moest in een bikinitopje een dansje doen, we hebben helemaal dubbel gelegen. Het was een gezellige avond.
26 maart study at home
Uitgeslapen tot 10 uur, daarna gezamenlijk ontbijten. Plan gemaakt wat gaan we doen vandaag. Voor we het wisten waren Aukje en Floor ook al terug, al hun lessen waren uitgevallen. Toen zijn we met z’n achten in twee taxi’s gegaan en zijn we naar Madura gereden. Daar hebben we wat rond getoerd. Daar zagen veel rijstvelden, koeien in het water met enorme hoorns. Op ten duur zijn we terug gegaan naar Surabaya, maar eerst gingen we naar een vissershaven, we kwamen eerst door het visserdorpje waar veel armen mensen wonen. Daarna zagen we de haven, allemaal houten bootjes. Veel foto’s gemaakt en uitzicht op de grote brug van 5.5 kilometer. De brug lijkt op de brug in San Francisco. De chauffeur wist nog een mooie Boeddhistische tempel. We reden naar een soort park waar ook geracet werd met brommer, waterpark is en een mooie tempel.’s Avonds zijn we gaan stappen met een grote groep van 13 mensen. We zijn naar Colors geweest. Was erg gezellig er was ook een live bandje.
Veel lees plezier. Volgend weekend zouden we naar Yoghjakarta gaan, maar onze visum is nog niet klaar dus dat wordt waarschijnlijk verzet. Deze week loop ik mee op Neurologie, dus dat is wel spannend, ik heb er veel zin in. Tot de volgende keer.
Liefs mij
29 Maart 2010 - 20:00
Tante Riet:
Hoi Esther,leuk dat we mee kunnen genieten, wat een belevenis,je hebt al veel gezien,tot je volgende verslag ben al benieuwd wat we deze week weer mee gaat maken.
groetjes uit Colijnsplaat -
03 April 2010 - 16:46
Ben De Rooij:
Hallo Ester,
Het gaat wel goed daar met die halve dag werken en daarna rond toeren.
Je reis verslagen zijn leuk om te lezen. Ik herken veel van de toestanden en het leven in het vere Oosten.
Ik hoop dat jullie de mensen daar iets kunnen
bijbrengen over wat moderne behandlings methoden.
heb je nog iets kunnen leren van die les over het hart.Had je je woorden lijst bij de hand ?
Groeten van ome Ben
04 April 2010 - 17:02
Inge Litjens:
Hoi Esther,
Je kent me niet... en dat is heel logisch. In het najaar van 2007 heb ik stage gelopen in RSU dr. soetomo hospital afd. ergotherapie in surabaya. Ik kreeg een smsje van mij stagebegeleider Mahdi dat er 8 Nederlandse studenten nu daar zijn bij de fysiotherapie, dus was ik even gaan zoeken en zo bij jou uitgekomen. Heel leuk de verhalen te lezen, zeker omdat er heel veel herkenbaar is, zeker de ziekenhuissfeer :). En heel leuk is, dat de brug naar madura af is!! Die waren ze destijds aan het bouwen.
Heel veel plezier en succes nog!
Groetjes Inge -
07 April 2010 - 06:51
Martijn:
Hoi zus, zo te lezen gaat het goed met je. Lijkt mij best zwaar zo al die patienten die het heel moeilijk hebben. Mag je ook je eigen behandel methodes toepassen?
Deze week Neurologie, lijkt mij ook best zwaar mensen met hersenbloedingen maar wie weet kan je hun leven ietsje makkelijker maken door oefeningen.
Jammer dat jullie afgelopen weekend niet naar Yoghjakarta konden, ik hoorde het van mams. Veel plezier daar en ik bel je snel weer.
Martijn
PS. Heb je niks gemerkt van de aardbeving op Sumatra vandaag? Was wel een heel eind weg van Surabaya.